fvv3.2502

Het allereerste document dat na de oprichting van de Oudheidkamer gearchiveerd werd, was een brief. Deze onderstaande brief met originele tekst werd op 11 december 1970 geschreven door de heer W. Bronwasser en verstuurd naar dr. Walters.

Dokter,

Hierbij enige gegevens aangaande de ambulance van vroeger. Hierbij werd gebruik gemaakt van een ambulance wagen. Deze was geheel van zeildoek, ook waar men op moest liggen. Het waren tamelijk hoge wielen. De liggende gedeelte werd aan haken geprikt en zo werd men vervoerd. Ik weet nog goed dat werd een zieken met de stoomboot Maasnimf naar Rotterdam vervoerd. Dan moest men van de Maaskade met de ambulance nog naar het ziekenhuis vervoerd worden. Later was er nog een scheepje van de Marine die hete de “Tiengemeten” en daarna is er weer een Roode Kruis zieken auto van het leger gekomen. Waren er spoedgevallen, dan werden ze ook wel in het voormalig Marine Hospitaal geholpen. Daar was ook een operateur die hete Dr. van Engel. Dan zijn de toestanden nu zeer veel verbeterd. Hiermede hoop ik u met deze gegevens van dienst te zijn geweest.

Achtend, Willem Bronwasser.

Dhr. Bronwasser, die een kapsalon in de Kerkstraat had - waar Muziekcafé Barbiertje haar naam aan te danken heeft en nog steeds gevestigd is in de voormalige kapsalon-, wist dat dokter Walters zich in zijn vrije tijd bezig hield met het verzamelen van foto’s, voorwerpen en verhalen. Eigenlijk alles wat maar te maken had met de geschiedenis van Hellevoetsluis. Dan is zo’n brief een mooi document. Zeker voor het archief van het Stadsmuseum. Op de foto is heel duidelijk te zien wat dhr. Bronwasser omschrijft. De 100 jaar oude foto  komt uit het archief van het Stadsmuseum en is genomen tijdens de mobilisatie van de eerste Wereldoorlog in 1914. Op de foto ziet u v.l.n.r. De hospikken van de Militair Geneeskundige Dienst en allemaal Hellevoeters: D. Wesseling, Van de Doel, Van Delft, Karel Felman, Kerkhoven, Jacob Zoon.

Op zoek

Heeft u nu thuis ook een foto liggen waarbij u een verhaal kan vertellen? Of heeft u een verhaal waar het Stadsmuseum misschien de ontbrekende foto bij kan vinden? Dan zou het fijn zijn als u het met ons zou willen delen en wij weer een stukje geschiedenis aan het archief toe kunnen voegen. U kunt daar voor contact opnemen met de redactie van foto van vroeger. Dit kan telefonisch 0181-755250 of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

bron: Groot Hellevoet 25-02-2015