Logo VVBTD

 

fvv2.1802

"Ik heb hier een fijn leven gehad! Het was druk, het was rommelig, het steunde niet op diep wetenschappelijk inzicht. Mijn techniek was beperkt, het was improviseren, aanvoelen, aftasten, luisteren, dikwijls afwachten. Maar….het was iets meemaken, iets beleven, soms wel echt iets doen! Af en toe had ik het gevoel, dat ik er wel wat van kon". En…"mijn werk ging een beetje ten koste van mijn gezin maar mijn vrouw heeft alles opgevangen en geleid. Bovenal dank ik u, patiënten en oud-patiënten, want met u heb ik alles beleefd"…. De echte Hellevoeters weten wel van wie deze legendarische woorden zijn die deze zeer geliefde man op zijn afscheid sprak.

Geliefd huisarts

Want geliefd, dat was hij bij vele Hellevoeters die hem op handen droegen. 'Onze' dokter Walters. In 1942 gestart met zijn praktijk binnen de Vesting en na een verhuizing via de Rijksstraatweg uiteindelijk terecht gekomen in zijn zelfontworpen huis aan de Glacisweg 1. Daar woonde hij met zijn gezin en daar was zijn praktijk met apotheek waar dr. Walters bijgestaan werd door zijn zus. Op 20 september 1975 nam hij nam hij na 33 jaar huisarts, afscheid van zijn praktijk en zijn patiënten met een receptie in de kantine van de Rubberfabriek. De toenmalige burgemeester Aarse wist het mooi te omschrijven. "Bijna vier generaties zijn er door uw handen gegaan. Behalve arts was u raadsman, leidsman, steun en toeverlaat van de mens". Als dank kreeg dr. Walters de Gouden Erepenning van de gemeente Hellevoetsluis. 40 dames zijn langs de deuren gegaan om geld in te zamelen voor een afscheidscadeau. Marja, Wim en Petra Boot, de drieling die in 1970 met hulp van dr. Walters ter wereld is gekomen,overhandigde namens alle Hellvoeters de cadeaus. Een prachtige bronzen vijzel uit het begin van de 17e eeuw,een schitterend zilveren roomstel en een reischeque.

Veelzijig man

Dr. Walters was veel meer dan alleen maar huisarts. Hij was o.a. Voorzitter van V.I.Z., het drijvend zwembad in het Kanaal, bestuurslid van de Vereniging tot Bescherming van de Vesting, Schrijver van historische boeken en voor ons heel belangrijk, één van de oprichters en voorzitter van de Oudheidkamer. Op 88-jarige leeftijd overleed dr. Walters. Hij liet als mens en huisarts een schat aan mooie herinneringen na en ook zijn boeken zijn nog steeds verkrijgbaar via het boekwinkeltje op deze site. De foto is gemaakt op 4 februari 1967. Burgemeester Eysinga feliciteert dokter Walters en zijn vrouw tijdens het 25-jarig jubileum als huisarts.

 

bron: Groot Hellevoet 18-02-2015
Museum & Jansen

terug naar het overzicht

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis