Logo VVBTD

 

OprichtersDe geschiedenis van Stadsmuseum Hellevoetsluis begint meer dan 45 jaar terug. In 1970 was Hellevoetsluis definitief op een punt beland waarop meer naar de toekomst dan naar het verleden werd gekeken. De oprukkende industrie bood de gemeente volop mogelijkheden om zich als woonstad te gaan profileren en het marine verleden achter zich te laten.

Een groepje ras-Hellevoeters zag die ontwikkelingen met lede ogen aan. Ze merkten hoe op achteloze wijze steeds meer herinneringen verdwenen en wilden redden wat er nog te redden was. Dokter Walters, de ondernemer Kleykamp en hoofdonderwijzer Hoogkamer, waren al jaren op hun eigen manier bezig met het verzamelen van historische feiten en kenmerkende voorwerpen uit de Hellevoetse geschiedenis. Om structuur in die verzamelwoede aan te brengen, deed ieder honderd gulden in de pot om bij de notaris een stichtingsakte te laten opmaken.

Op 7 september 1970 was de oprichting van de Oudheidkamer Hellevoetsluis een feit. Het begon erg kleinschalig met het exposeren van oude gebruiksvoorwerpen in twee vitrines in de hal van het gemeentehuis, terwijl op de zolder van het gemeentehuis ruimte werd vrijgemaakt voor de opslag. Daar stond tevens een werkbank waar vanaf het eerste uur de huidige voorzitter Rich van Kralingen zorg droeg voor de conservering van het soms unieke materiaal. De verzameling groeide gestaag door aankopen, giften en vondsten. Zo lagen in De Ruyterhuis de wrakstukken van een 18e-eeuws schip dat bij de bouw van de Haringvlietdam was aan getroffen. In 1978 kreeg de Oudheidkamer een plek in het gerenoveerde Grootmagazijn, onder hetzelfde dak als het Brandweermuseum .

In 1993 kreeg de Oudheidkamer een eigen entree en in 2013 veranderde de naam en is Hellevoetsluis een Stadsmuseum rijker. De verzameling groeit voortdurend en ruimtegebrek om alle historische materialen op te slaan is en blijft een groot probleem. In de nazomer van 2015 viert het Stadsmuseum haar 45 jarige bestaan.

Samen met het bestuur en de ruim 20 enthousiaste vrijwilligers die het museum telt doet Rich van Kralingen er alles aan, om al het moois wat het museum te bieden heeft en wat maar te maken heeft met de historie van Hellevoetsluis, te behouden en te archiveren. Vanaf volgende week laat hij u meekijken achter de schermen van het museum met een verhaal of anekdote bij een foto of voorwerp. Hij neemt u mee naar het verleden en duikt de geschiedenis in van Hellevoetsluis….Uw geschiedenis!

bron: Groot Hellevoet 11-02-2015
Museum & Jansen

Terug naar het overzicht