de spiegel van de royal charles web

Een van de topstukken van het Rijksmuseum is de achterspiegel van het Engelse oorlogsschip. Een spiegel is een onderdeel van het 'achtersteven' van een schip. Aan het achtersteven zit onderaan het roer en aan beide kanten van het roer zitten geschutpoorten voor kanonnen. Vlak daarboven staat de naam van het schip. In ons geval 'Royal Charles'.

Boven het lint bevindt zich de 'bovenspiegel'. En dat wordt afgesloten met het 'hekkeboord'. De eigenlijke spiegel bestaat uit prachtig houten beeldhouwwerk. Het middelpunt zijn de wapenschilden van de Engelse koning Charles met daaronder zijn lijfspreuk 'DIEU et mon DROIT'.

Zo'n spiegel was eigenlijk het visitekaartje van de koning en vormde een belangrijk onderdeel van het Engelse admiraalschip. Het was de Engelse evenknie van de 'Zeven Provinciën', het admiraalschip van Michiel de Ruyter.

Het schip was oorlogsbuit in de tocht naar Chatham (1667) en heeft geschiedenis gemaakt met hoogte- en dieptepunten en Hellevoetsluis speelde hierbij een glansrol.

De Royal Charles zou tot 1673 in Hellevoetsluis blijven liggen. Na enkele jaren leverdetopstuk web het schip meer hinder dan voordeel op . Uiteindelijk viel op 14 maart 1673 het besluit om de Royal Charles volledig te slopen. De spiegel met het wapenbord bleef tot 1816 in een magazijn in Hellevoetsluis liggen, waarna het naar Rotterdam werd vervoerd en tenslotte in de collectie van het Rijksmuseum werd ondergebracht.

Op 7 juni 2017 (350 jaar na dato) organiseert het Cultuurhuis een Koffie+lezing over dit onderwerp. U kunt zich opgeven voor deze bijeenkomst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Natuurlijk kunt ook bellen: ma-vrij van 13.00 - 17.00 uur: 0181-315111. De kosten bedragen € 5,00. Hiervoor krijgt u koffie met iets lekkers en hoort u het verhaal van de “Royal Charles” en verdiept u zich in een origineel stukje Hellevoetse geschiedenis. Deze ochtend is een opmaat naar de feestweek eind juni. De gemeente Hellevoetsluis heeft € 25.000,00  uitgetrokken om het binnenbrengen van de ‘Royal Charles’ te herdenken.