allesmanseindje.jpgDit jaar heeft Stadsmuseum Hellevoetsluis een recordaantal van 21 schoolklassen op bezoek gehad in het kader van Erfgoed met klasse(n). Het bezoek dat een uur duurde, begon met een boeiend verhaal van Rich van Kralingen over het leven aan boord van de schepen.

Aan bod kwamen stootwillen, liggen in een hangmat, aankleden van een jongen en een meisje in marinekleding en… het allemanseindje (zie foto). Dit is een stuk geplozen touw dat vroeger op de schepen in het water hing en waarmee na de grote boodschap de billen konden worden afgeveegd. Eerst werd een vrijwilliger naar voren gehaald die aan het stuk geplozen touw mocht ruiken, waarna werd verteld waarvoor het allemanseindje door iedereen aan boord werd gebruikt. Het gezicht dat de kinderen dan trokken was komisch.
Omdat iedere klas weer andere vragen had, werd elke presentatie een uniek verhaal.

Na het bekijken van de promotiefilm van Hellevoetsluis, konden de kinderen zelf aan de slag. In groepjes van 2 of drie kinderen mochten ze een speurtocht maken in het Stadsmuseum. Op het blad stonden foto’s waarvan een stuk tekst was afgeplakt. Deze tekst moest worden opgeschreven en van de gemarkeerde letters moest dan weer een woord worden gemaakt. De oplossing was kanonskogel en die werd zo hard geroepen dat de benedenburen het zeker ook gehoord hebben.

Zowel de kinderen als de medewerkers van het Stadsmuseum hebben genoten van het scholenbezoek!