windroosEen betere locatie was er eigenlijk niet te vinden. Want wat is er nu mooier dan alle gedichten door de winnaars voor te laten dragen in een ruimte waarbij je omringd wordt door de historie van Hellevoetsluis,

wat tevens het onderwerp was voor de gedichtenwedstrijd die Stadsmuseum Hellevoetsluis heeft uitgeschreven in verband met het 45-jarig bestaan. Rich van Kralingen, voorzitter van het prachtige museum, heette alle prijswinnaars en hun familie en belangstellende vanuit de betreffende scholen, van harte welkom en gaf daarna het woord aan wethouder Hans van der Velde die samen met Leo Blok (hoofdredacteur Groot Hellevoet) en Nico Meijer (voormalig directeur van PCBS De Wegwijzer) de jury vormde en unaniem de prijswinnaars hebben gekozen.

Aan de leerkracht van de groepen 7/8 die elk jaar met hun leerlingen het Stadsmuseum bezoeken, was gevraagd om mee te doen met hun leerlingen aan de wedstrijd. Uiteindelijk hebben van de 399 leerlingen, er 200 een gedicht geschreven waar de jury een hele klus aan gehad heeft om ze allemaal te lezen.

Jeugd

pepijnAllereerst een groot compliment en een eervolle vermelding voor De Windroos, die als enige school met de gehele klas meegedaan heeft. Levi, één van de vijftien leerlingen had met zijn positieve schrijven over Hellevoetsluis de wethouder geraakt en hij mocht afgelopen vrijdag op school al een heerlijke taart in ontvangst nemen en deze met zijn klasgenootjes delen. Een dikke pluim dus!

Om de spanning er nog een beetje in te houden wisten de winnaars niet welke prijs ze gewonnen hadden. Die maakte Hans van der Velde op deze winderige middag bekend. Tiara uit groep 7 van De Brandaris werd derde, zij mag een mooi boek in de boekwinkel uit gaan zoeken. Tweede is Dana geworden uit groep 7 van De Houthoeffe. Zij won een prachtige portable Bluetooth speaker. De 12 jarige Pepijn van De Regenboog is de winnaar en hij mocht de felbegeerde E-reader mee naar huis nemen.

Volwassenen

hans vd velde en dana

De inbreng van de volwassen deelnemers was jammer genoeg niet zo groot. Gezien het aantal volwassen inwoners viel het aantal van twaalf ingezonden gedichten, eigenlijk een beetje tegen. De dichters die hun schrijven wel instuurden maakten een hoop goed, want er zaten prachtige gedichten tussen. De keuze van de winnaars was voor de jury dan ook niet makkelijk maar wederom unaniem. De prijzen die men kon winnen waren gelijk aan die van de jeugd.

Barend van Horsen, die vijf gedichten instuurde, won met ‘Mijn Hellevoet’ de derde prijs. Kees Pleizier won met zijn (zeker voor deze dag geschikte) gedicht ‘Het Waait’ de tweede prijs. Astrid Bos ging er meet de eerste prijs vandoor en schreef het gedicht ‘Toerist’.

tiaraIn haar inleiding vertelde Astrid dat het een uitwisseling was tussen haar dochter en de dochter van haar broer die in Japan woon. Haar broer werd reisleider in Japan en zij in Hellevoetsluis.

Zij heeft haar gedicht geschreven naar aanleiding van het jubileum van Stadsmuseum Hellevoetsluis. Het is geïnspireerd door het dagje Hellevoetsluis dat Astrid met haar nichtje uit Japan heeft beleefd. Even niet naar Amsterdam of Rotterdam, maar gewoon toerist in Hellevoetsluis. Een terechte winnaar!

1e prijs winnaars

Nadat iedereen haar of zijn winnende gedicht had voorgedragen, de prijzen waren uitgereikt en iedereen bedankt was voor de inzet rondom deze wedstrijd was er nog gelegenheid om even rond te kijken in het museum. De gedichten zijn geschiedenis geworden en liggen netjes opgeborgen in het archief van Stadsmuseum Hellevoetsluis

alle winnaars met wethouder vd velde