website1website 2website 3

Wie had in kunnen denken dat een hobby van drie markante Hellevoeters, zo uit de hand zou lopen. We hebben het over Dokter Walters, hoofdonderwijzer Hoogkamer en aannemer Kleykamp en waarschijnlijk hadden zij die gedachte ook niet toen zij op 7 september 1970 Stichting De Oudheidkamer oprichtte.

Het begon allemaal erg kleinschalig met het exposeren van oude gebruiksvoorwerpen in twee vitrines in de hal van het gemeentehuis, terwijl op de zolder van het gemeentehuis ruimte werd vrijgemaakt voor de opslag. Daar stond tevens een werkbank waar vanaf het eerste uur de huidige voorzitter Rich van Kralingen zorg droeg voor de conservering van het soms unieke materiaal. In 1978 kreeg de Oudheidkamer een plek in het gerenoveerde Grootmagazijn, zodat de Oudheidkamer onder hetzelfde dak als het Brandweermuseum kwam. De vitrines van de gemeente verhuisden mee. Nu, 45 jaar later is de Oudheidkamer uitgegroeid tot Stadsmuseum Hellevoetsluis. Een museum wat een groot deel van de Hellevoetse Geschiedenis laat zien. In een relaxte sfeer is er afgelopen vrijdag met genodigden die het Stadsmuseum een warm hart toedragen een gezellig samenzijn geweest. Onder hen waren naast medewerkers en donateurs o.a. ook de familie Walters en wethouder Hans van Lith en zijn vrouw aanwezig.

Hans bracht namens het College de felicitaties over en was onder de indruk van wat er allemaal te zien was. Hij beloofde snel nog een keer terug te komen. Na een toast op een mooie toekomst was de tijd om even terug in de tijd te gaan. De oude voorwerpen waren rondom aanwezig, maar wat er ontbrak was de kleding. Onder leiding van Anneke Klok- Smoor liepen vier dames en twee heren van de Duinhuisjes, de modeshow ' Van ondergoed tot Krullenmuts'.

Klederdracht was eeuwenlang iets vanzelfsprekends op de Zuid-Hollandse Eilanden en deze historische modeshow paste dan ook precies in het plaatje van Stadsmuseum Hellevoetsluis. Zuinig omgaan met de geschiedenis in al zijn facetten. Werkkleding, zondagskleding en bruidskleding met uitleg en mooie verhalen passeerden de revue en de aanwezigen genoten Zeker als er af en toe schalks een rok omhoog ging om een kanten onderbroek te tonen.

De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje en met elkaar keek men terug naar 45 mooie jaren waarin veel voorwerpen uit de Hellevoetse geschiedenis veilig werden gesteld. Natuurlijk hoopt Stadsmuseum Hellevoetsluis dat daar nog vele mooie jaren bij zullen komen maar hoe de toekomst eruit zal zien is en blijft ook voor hen nog een compleet raadsel. Mooi zijn dan ook de woorden van de zonen van dr. Walters die konden zien dat de verzameling waarmee hun vader 45 jaar geleden begon, in de loop der jaren flink gegroeid is. "De Oudheidkamer is, onder de bezielende en zeer gemotiveerde sturing van Rich van Kralingen (al 45 jaar) door grote - en belangeloze inzet van een aantal vrijwilligers, uitgegroeid tot een volwaardig museum. Deze gigantische collectie van historische voorwerpen en documentatie uit en van de gemeente Hellevoetsluis, verdient alle aandacht en medewerking van (lagere en/of hogere) overheid om het voortbestaan en eventuele uitbreiding te garanderen. Véél dank, waardering en respect !!!". En beter kan het niet verwoord worden.