Op bezoek bij...  het Stadsmuseum

Op de bovenverdieping van het uit 1766 daterende Grootmagazijn van de marinewerf is een verborgen schat aan informatie te vinden over de historie van Hellevoetsluis. Het begon allemaal met 3 verzamelende Hellevoeters (dokter Walters, de ondernemer Kleykamp en hoofdonderwijzer Hoogkamer), die op 7 september 1970 een stichtingsakte lieten opmaken. In 1978 kreeg de Oudheidkamer (nu het Stadsmuseum) een plek in het gerenoveerde Grootmagazijn, zodat het museum onder hetzelfde dak als het Brandweermuseum werd gevestigd.

Kunt u iets vertellen over het Stadsmuseum?

Vanaf het eerste uur is de huidige voorzitter Rich van Kralingen betrokken bij het Stadsmuseum (voorheen Oudheidskamer). “Het begon allemaal erg kleinschalig met het exposeren van oude gebruiksvoorwerpen in twee vitrines in de hal van het gemeentehuis, terwijl op de zolder van datzelfde gemeentehuis ruimte werd vrijgemaakt voor de opslag. Daar stond tevens een werkbank, waar de conservering met lijnolie en staalborstel van het soms unieke materiaal plaatsvond. Na de grote verbouwing in 1993 van het Grootmagazijn, werd een eigen ingang gecreëerd tegenover de opslag van de historische kanonnen. Het Stadsmuseum verzamelt en exposeert voorwerpen, boeken, schilderijen, tekeningen kranten, ansichtkaarten en foto’s die betrekking hebben op de geschiedenis van Hellevoetsluis, Nieuw-Hellevoet en Nieuwenhoorn. Door de inzet van onze 15 vrijwilligers is het Stadsmuseum wat het vandaag is! We doen het met zijn allen!”

Wat kan een toerist of recreant bij jullie verwachten?

“We hebben verschillende themahoeken. Een bouw hoek met bv. de gevelstenen van in Hellevoetsluis gebouwde huizen. Een schooltje uit de jaren 50. Een geboortehoek, waar de eerste couveuse is te zien die in Hellevoetsluis werd gebruikt. Een landbouwhoek met landbouwwerktuigen en voorwerpen. Tijdens de aanleg van de Haringvlietdam werden voorwerpen opgezogen zoals een kraanbalk en scheepsluik van vroegere schepen. Deze zijn geconserveerd en te zien in de maritieme hoek, waar het maritieme verleden van Hellevoetsluis wordt verbeeld. Er worden filmpjes vertoond, er zijn boeken in te zien als naslagwerk en er zijn duizenden foto’s en tekeningen te bekijken, keurig op categorie gesorteerd in het archief.”

Wat gebeurt er deze zomer bij het Stadsmuseum?

“We verzorgen onder anderen schoolbezoeken, waar we kinderen bij voorbeeld laten voelen hoe zwaar een post tas was, door deze met stenen te vullen en op deze manier laten ervaren hoe het leven er vroeger uitzag. We zijn druk met het aanpassen van de expositie en langzaamaan worden de verzameling schetsen, foto’s, kaarten, blauwdrukken en bouwtekeningen in een digitaal archief gezet. Hier kunnen we overigens nog veel hulp bij gebruiken! Ook zijn we nog op zoek naar Duplo-stenen om de bouw hoek verder uit te breiden.”

Hebt u nog toekomstdromen?

“Het lijkt mij geweldig als we ook interactief de geschiedenis kunnen laten beleven, zoals bij Futureland op de Maasvlakte. De unieke vorm van de Vesting kunnen we uitbuiten. Via games zou men dan kunnen ervaren hoe ze een schip de haven in kunnen varen, door de sluis te varen en dan bijvoorbeeld het schip te kunnen dokken in het Droogdok. Ook zou het leuk zijn dat kinderen zelf kunnen ervaren hoe het is om op een oude scheepsmast katoenen zeilen te hijsen. De verzameling van het Stadsmuseum groeit voortdurend en ruimtegebrek om de historische materialen op te slaan is een probleem. Een grote wens blijft om van het Stadsmuseum een museum te maken van en vóór alle Hellevoeters, waarin we via een tijdslijn de tijdsbeelden van Hellevoetsluis kunnen laten zien en beleven.”

Groot Hellevoet 12 maart 2014,
Nicole van Tooren