Vanwege het Corona virus zal het Stadsmuseum helaas ook na 1 juni 2020 voorlopig voor bezoekers gesloten blijven.
Raadpleeg onze website regelmatig voor verdere informatie omtrent een eventuele opening.

Een kleine vooruitblik op 75 jaar vrijheid

Onze deeltentoonstelling voor dit jaar ’75 jaar vrijheid’ is bijna klaar.
Omdat het museum door het Corona virus voorlopig nog gesloten is, hierbij alvast een eerste indruk.

expositie 75 jaar vrijwebsite

Hellevoetsluis tijdens de bezetting

De Duitse bezetting van 1940 tot 1945 is meegemaakt door negen miljoen Nederlanders. Het waren angstige en gewelddadige jaren. Velen kwamen terecht in concentratiekampen; velen werden op één of andere manier slachtoffer: door honger, bombardementen of beschietingen.
Toen de oorlog op 10 mei 1940 uitbrak had Hellevoetsluis net een triest keerpunt in zijn bestaan achter de rug. Vanaf de twintiger jaren was het stadje langzaam maar zeker als bloeiende marinehaven ontmanteld. In 1933 was de Rijkswerf gesloten en was het grootste gedeelte van de bevolking weggetrokken. Het verval was al duidelijk merkbaar toen de Duitse bezetter zijn intrede deed. Vier jaar na zijn komst werden door zijn toedoen de vesting en omgeving voorgoed verminkt door tweederde van de bebouwing te verwoesten en honderden huizen door inundatie zwaar te beschadigen.

1e indruk 75 jaar vrijheidwebsite

Aan wat in Nederland tijdens de bezetting is gebeurd wordt de laatste tijd veel aandacht besteed o.a. door de wekelijkse rubriek in het Algemeen Dagblad en in Groot Hellevoet.
Deze tentoonstelling probeert met voorwerpen en afbeeldingen een beeld te schetsen hoe het Hellevoetsluis tijdens de bezetting is vergaan.

Als u op de website naar het vakje Expositie gaat, ziet u daaronder een nieuwe rubriek.

Namelijk Ditjes en Datjes uit het museum. In deze rubriek wordt steeds een voorwerp
uit onze collectie in het zonnetje gezet.

Zo kunt u toch het museum bekijken terwijl wij voorlopig nog voor het publiek gesloten zijn.