de spiegel van de royal charles web

Een van de topstukken van het Rijksmuseum is de achterspiegel van het Engelse oorlogsschip. Een spiegel is een onderdeel van het 'achtersteven' van een schip. Aan het achtersteven zit onderaan het roer en aan beide kanten van het roer zitten geschutpoorten voor kanonnen. Vlak daarboven staat de naam van het schip. In ons geval 'Royal Charles'.

We zijn heel blij dat Stadsmuseum Hellevoetsluis, foto’s van Theo Kwanten mochten ontvangen. Een geweldig mooie aanwinst voor ons museum en archief. Zeker omdat het een bijzonder mens en moment is uit de oorlogsjaren 1940-1945 en uit de geschiedenis van Nieuwenhoorn. Wij nemen u mee naar het verhaal van verzetsman Theo Kwanten…..

Peter van Riel en Bart van Leeuwen

Bijna iedereen vindt vaak de eigen woonplaats de mooiste plek van de wereld. Ook de meeste Hellevoeters vinden dat. Hellevoetsluis is ook een bijzondere plaats om te wonen.

Denk maar eens aan al het water en aan de Vesting die eigenlijk heel bijzonder is. Want eerst was er de haven en om die te kunnen verdedigen werd de Vesting er omheen gebouwd, wat uniek in de wereld is. Een mooi thema voor de deeltentoonstelling van dit jaar van Stadsmuseum Hellevoetsluis. De titel van deze expositie krijgt dan ook de naam: " Hellevoetsluis en Watersport

Zaterdag 15 april waren de deuren gastvrij geopend voor de donateurs, gasten en vrijwilligers om de opening van de expositie van 2017 bij te wonen. Peter van Riel heette hen van harte welkom op deze voor het Stadsmuseum zo bijzondere dag.

Een speciaal welkom was er voor Bart van Leeuwen, illustrator van Het Bestek, het clubblad van Watersportvereniging Haringvliet. Al meer dan veertig jaar ligt de boot van dhr. van Leeuwen in de haven van Hellevoetsluis wat voor hem en zijn vrouw een groot deel van het jaar dus 'thuis' is. Door een ski ongeluk stond zelfwerkzaamheid voor de vereniging op een laag pitje maar wat hij wel kon was illustreren en zo trad hij toe tot de redactie van het clubblad waar zijn illustratie een groot succes zijn.

Stadsmuseum Hellevoetsluis is enorm blij dat een deel van die originele tekeningen deel uit mogen maken van de tentoonstelling van 2017 die hij samen met Peter opende. “De markante en rake tekeningen zijn een mooie toevoeging en laten zien dat het thema watersport op diverse manieren gezien kan worden en samen met het tweede deel van de expositie 'De matrozenopleiding en schepen van Hellevoetsluis' een mooi overzicht is van alles wat zo kenmerkend is voor Hellevoetsluis”, legt Peter uit.

Grote afwezige bij deze officiële opening was de drijvende kracht achter alle medewerkers van het museum en tevens voorzitter, Rich van Kralingen. Terwijl hij en alle vrijwilligers hard bezig waren om het Stadsmuseum weer tip top in orde te brengen voor dit nieuwe museumjaar, waren zijn kinderen op de achtergrond bezig om een 'surprise dag' te organiseren voor de vijftigste trouwdag van hun ouders. Pas nadat de uitnodigingen van het Stadsmuseum de deur uit waren kwamen de kinderen er achter dat deze 'surprise dag' gelijk viel met de opening en presentatie van de deelexpositie van het Stadsmuseum. De enige oplossing was een ontvoering op klaarlichte dag van het totaal overdonderde bruidspaar, want zij konden natuurlijk niet ontbreken op hun eigen huwelijksfeest!

Naast voornoemde exposities is alles wat maar met de geschiedenis van Hellevoetsluis te maken heeft terug te vinden in het museum wat gevestigd is in het voormalig Grootmagazijn.