postman2013In de periode mei – november 2013 is naast de vaste expositie in het stadsmuseum Hellevoetsluis een (deel)-tentoonstelling te zien m.b.t. het postverkeer van en naar Hellevoetsluis. Speciale aandacht op de tentoonstelling is er voor het postverkeer tussen Hellevoetsluis en de rest van Nederland.
Enige aandacht is er ook voor het postverkeer tussen Engeland en Nederland. Met name in de tweede helft van de 17e eeuw en de gehele 18e eeuw was er sprake van een intensief postverkeer tussen Harwich en Hellevoetsluis. Vanuit Hellevoetsluis werd de post verder vervoerd over de rest van de Hollandse Republiek. Na de introductie van de stoomboot rond 1800 en de aanleg van het Kanaal door Voorne werd de positie van Hellevoetsluis anders.
Vanaf ongeveer 1830 kwam er een einde aan het postverkeer tussen Engeland en Hellevoetsluis. Hellevoetsluis ging vanaf deze periode een nieuwe rol vervullen doordat er postboten gingen varen tussen Hellevoetsluis en Rotterdam. Wij zoeken voor onze tentoonstelling nog brieven die het postverkeer van en naar Hellevoetsluis in deze periode beter laten zien.

Enkele voorbeelden van postkaarten: