s h bord web

 

Het Stadsmuseum Hellevoetsluis bestaat dit jaar vijftig jaar. Een groep vrijwilligers is vrijwel dagelijks bezig om het heden en verleden van de gemeente vast te leggen. 

De almaar uitdijende collectie bevat dan ook een eindeloze hoeveelheid voorwerpen en documentatie die de vele facetten van Hellevoetsluis verbeeldt. Over enkele jaren zal de collectie een plek krijgen in het nieuwe Museumkwartier bij het Droogdok.

Ontstaan
In 1970 was Hellevoetsluis op het punt gekomen waarop meer naar de toekomst dan naar het verleden werd gekeken. De oprukkende industrie bood de gemeente immers volop mogelijkheden om zich als woonstad te gaan profileren en het marineverleden eindelijk eens achter zich te laten. Een groepje Hellevoeters zag die ontwikkelingen met lede ogen aan. Ze merkten hoe op achteloze wijze steeds meer herinneringen verdwenen en wilden redden wat er nog te redden viel van alle oude dingen die in rap tempo werden weggegooid, gesloopt, vervangen of vernieuwd. Aan de wieg van de stichting stonden dokter Walters, de ondernemer Kleykamp en hoofdonderwijzer Hoogkamer, die elk al jaren op hun eigen manier bezig waren met het verzamelen van historische feiten en kenmerkende voorwerpen uit de Hellevoetse geschiedenis. Om een beetje structuur in die verzamelwoede aan te brengen, stopten ze alle drie honderd gulden in de pot om bij de notaris een stichtingsakte te laten opmaken. Op 7 september 1970 was de oprichting van de Oudheidkamer een feit.

Exposities
Het begon allemaal erg kleinschalig met het exposeren van oude gebruiksvoorwerpen in twee vitrines in de hal van het gemeentehuis, terwijl op de zolder van datzelfde gemeentehuis ruimte werd vrijgemaakt voor de opslag. Daar stond tevens een werkbank waar vanaf het eerste uur de huidige voorzitter Rich van Kralingen zorgdroeg voor de conservering van het soms unieke materiaal. De verzameling groeide gestaag door aankopen, giften en vondsten. Zo lagen in het De Ruyterhuis de wrakstukken van een achttiende-eeuws schip dat bij de bouw van de Haringvlietdam was aangetroffen. Het was voortdurend uitkijken naar geschikte locaties waar delen van de collectie voor korte of langere tijd konden worden opgeslagen. Zo hebben er spullen gestaan in het kruitmagazijn waar MACH later onderdak vond, in de boerderij De Torenhoeve, in de Affuitenloods langs de Opzoomerlaan, en ook op de zolder van cultureel centrum De Veste.

Collectie
In 1978 kreeg de Oudheidkamer een plek in het gerenoveerde Grootmagazijn, waarin het Brandweermuseum al was gevestigd. Hier was alle ruimte om de verzameling te kunnen tentoonstellen. Aan de hand van de objecten kon vrijwel elk aspect uit het dagelijks leven en het maritieme verleden van het Hellevoetsluis van weleer worden belicht. De vitrines en wissellijsten puilen uit van tekeningen en aquarellen, de planken in de kasten bezwijken welhaast onder het gewicht van de boeken, documentatie en foto’s. Tot de topstukken behoren de schilderijen en etsen van Dirk Nijland en Frans Spuijbroek, kunstenaars met landelijke uitstraling die zich liet inspireren door de haven van Hellevoetsluis.

Toekomst
In 1993 onderging de Oudheidkamer een grote verbouwing, waarbij een eigen ingang werd gecreëerd. De geschiedenis blijft zich intussen herhalen; de verzameling groeit voortdurend en ruimtegebrek om de historische materialen op verantwoorde wijze te bewaren vormt een probleem. In 2013 is de Oudheidkamer omgedoopt tot Stadsmuseum, wat de eerste stap was in het streven om van de stichting een volwaardig museum te maken. Momenteel wordt veel werk verzet om de collectie nog beter te ontsluiten, de status van geregistreerd museum te krijgen en samen met het Droogdok en de Buffel het Museumkwartier te realiseren. Met vijftig jaar historie wordt er hard gewerkt om de unieke collectie van Hellevoetsluis een mooie toekomst te geven. Heeft u interesse donateur te worden of bezit u materiaal voor het museum? Neem een kijkje op www.stadsmuseum-hellevoetsluis.nl