FH

Stadsmuseum Hellevoetsluis is nu onderdeel van Fortresse Holland Openluchtmuseum Hellevoetsluis en krijgt binnen deze organisatie een nieuwe rol als 'Bezoekersdepot'. Binnenkort zal deze website niet meer beschikbaar zijn en zal je worden doorverwezen naar de website van Fortresse Holland. Wil je alvast meer over lezen het 'Bezoekersdepot'? Lees dan meer op de website van Fortresse Holland.

 

 

Logo VVBTD

 

kanongebulderNaam: Kanongebulder in de verte
Auteur: Bob Benschop
Jaar: 2008
Prijs: € 15,00

Nederland raakte niet betrokken bij de Eerste Wereldoorlog, maar wel werd het leger gemobiliseerd. Ook in de 'Stelling van de monden van de Maas en het Haringvliet", waar voorne toe behoorde, lagen duizenden militairen gelegerd.
Kanongebulder in de verte schetst aan de hand van lokale kranten, dagboeken van burgers en officieren en diverse archieven een beeld van de mobilisatiejaren op Voorne-Putten. Op thematische wijze wordt een overzicht gegevan van de gevolgen van de mobilisatie: dee massale inkwatierung in augustus 1914, de aanleg van talloze loopgraven en batterijen langs de Rijksstraatweg maar ook de organisatie van sportevenementen en muziek- en toneelavonden om bververling onder de militairen te voorkomen. Ook de gevolgen voor de burgerbevolking waren ingrijpend, zoals ernstige tekorten aan levensmiddelen en brandstoffen en de angst voor innundatie van de polders. Ook werden Belgische vluchtelingen opgevangen.
Dit boek is een aanrader voor wie meer over het leven op Voorne tijdens de Eerste Wereldoorlog te weten wil komen.

 

Terug naar artikeloverzicht.

Kijk ook eens op de website van:  logo bezoek hellevoetsluis